Przekaż nam 1,5% podatku. Wpisz nasz KRS 0000 220 518 w swoim zeznaniu podatkowym lub skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT

Skoczów: wielki mit białkowy

Jakie jest znaczenie białka w naszej diecie? Ile go nam go potrzeba? Które jest lepsze – roślinne czy zwierzęce? Na te i inne pytania odpowie uczestnikom spotkania Klubu Zdrowia w Skoczowie lek. med. Helena Żurek.

Już w najbliższy poniedziałek, 16 maja odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Skoczowie prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Słuzby Charytaywnej (ChSCh). Tematem kwietniowego spotkania będzie rola białka w naszej diecie.

Białka to podstawowe składniki odżywcze organizmu. Są one głównym materiałem budulcowym, przede wszystkim układu mięśniowego, ale i każdej komórki. Białko jest nam niezbędne do życia.

Ze względu na pochodzenie możemy wyróznić białko roślinne lub zwierzęce. To drugie jest pełnowartościwe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Jednak badania naukowe dowodzą, że pomieszanie różnych składników roślinnych daje również pełnowartościowe białko, równie odżywcze, co zwierzęce. Rola  białka w diecie obrosła w mity i legendy. Jakie jest jego znaczenie? Ile go nam go potrzeba? Które jest lepsze – roślinne czy zwierzęce? Na te pytania odpowie uczestnikom spotkania lek. med. Helena Żurek.

Spotkanie Klubu Zdrowia w Skoczowie już w poniedziałek, 16 maja w Zespole Szkół nr 1, przy ul. G. Morcinka 20. Start o godzinie 18. W programie spotkania jak zawsze  porady żywieniowe, degustacja zdrowej żywności i możliwość wykonania prostych badań profilaktycznych.

Czytaj więcej o klubach zdrowia.

Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.

(jl)

Zapisz się na Newsletter
Chrześcijańska Służba Charytatywna
ul. Foksal 8
00-366 Warszawa
Telefon:
(22) 31 31 425
E-mail:
biuro@bliskoserca.pl
Facebook
YouTube
Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij