Jakie jest znaczenie białka w naszej diecie? Ile go nam go potrzeba? Które jest lepsze – roślinne czy zwierzęce? Na te i inne pytania odpowie uczestnikom spotkania Klubu Zdrowia w Skoczowie lek. med. Helena Żurek.
Już w najbliższy poniedziałek, 16 maja odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Skoczowie prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Słuzby Charytaywnej (ChSCh). Tematem kwietniowego spotkania będzie rola białka w naszej diecie.
Białka to podstawowe składniki odżywcze organizmu. Są one głównym materiałem budulcowym, przede wszystkim układu mięśniowego, ale i każdej komórki. Białko jest nam niezbędne do życia.
Ze względu na pochodzenie możemy wyróznić białko roślinne lub zwierzęce. To drugie jest pełnowartościwe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Jednak badania naukowe dowodzą, że pomieszanie różnych składników roślinnych daje również pełnowartościowe białko, równie odżywcze, co zwierzęce. Rola białka w diecie obrosła w mity i legendy. Jakie jest jego znaczenie? Ile go nam go potrzeba? Które jest lepsze – roślinne czy zwierzęce? Na te pytania odpowie uczestnikom spotkania lek. med. Helena Żurek.
Spotkanie Klubu Zdrowia w Skoczowie już w poniedziałek, 16 maja w Zespole Szkół nr 1, przy ul. G. Morcinka 20. Start o godzinie 18. W programie spotkania jak zawsze porady żywieniowe, degustacja zdrowej żywności i możliwość wykonania prostych badań profilaktycznych.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.
(jl)