PODPROGRAM 2019 – efekty
- Chrześcijańska Służba Charytatywna , Filia w Skoczowie z terenu województwa Śląskiego, przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały)
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 248 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Śląskiego , Gmina Skoczów.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 14 524,72 kg żywności,
- 1404 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych zdalnie w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej -
- żywieniowo dietetycznych - 4 spotkań dla 4 rodzin - razem 12 uczestników
- kulinarnych -
- niemarnowania żywności -
- innych działań aktywizujących -