10 października w Szkole Podstawowej nr 6 w Pierśćcu odbyły się zajęcia Szkoły Zdrowego Gotowania. Królował na nich temat śniadania. Uczestnicy dowiedzieli się wiele na temat znaczenia tego posiłku, a także poznali przepisy na smaczne i zdrowe potrawy na początek dnia. Organizatorem imprezy była filia Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Skoczowie.
Szkoła w Pieśćcu to jedna z 22 szkół w Polsce posiadających Polski Certyfikat Krajowych Szkół Promujących Zdrowie. Podobne spotkanie odbyło się tam w listopadzie zeszłego roku.
10 października grupa 20 osób wraz z panią dyrektor zebrała się w świetlicy, aby poznać tajniki przygotowania potraw na śniadanie. Prezentację przygotowała Iwona Deperas, wolontariuszka filii ChSCh w Skoczowie.
Podczas ponaddwugodzinnego spotkania omówiony został temat Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejsze? Codzienna prasa coraz częściej zwraca uwagę na konieczność spożywania tego posiłku, którego często niestety nie zjadamy z powodu braku czasu.
„W badaniach wykazano, że spożywanie śniadania jest bardzo ważne dla funkcjonowania całego organizmu w ciągu dnia. Powinno być ono pożywne i zdrowe; spożyte przed wyjściem do pracy lub szkoły. W przeciwnym razie narażamy się na mniejszą efektywność podejmowanych działań oraz spadek odporności. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być najbardziej pożywne i kaloryczne spośród wszystkich spożywanych posiłków, zgodnie ze znanym powiedzeniem: >>Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak<” – podaje kwartalnik „Zdrowie z Wyboru” (nr 27).
Iwona Deperas wskazała uczestnikom, jak przygotować pastę warzywną oraz pasty do chleba – ze słonecznika, migdałów i marchewki. Kulminacyjnym punktem programu był pokaz przygotowania smalcu wegetariańskiego oraz jajecznicy „bez jaj” – z tofu. Smak tych potraw jest wyśmienity, o czym świadczyło duże zainteresowanie uczestników. Przygotowane potrawy zostały oczywiście skonsumowane przez wszystkich przybyłych na spotkanie.
Każdy z uczestników otrzymał też bezpłatne broszury z przepisami wegetariańskimi. Kolejne przepisy kulinarne autorstwa Iwony Deperas publikowane będą w „Wieściach Skoczowskich”.
Szkoła Zdrowego Gotowania w Pierśćcu zorganizowana została przy dofinansowaniu Urzędu Miasta w Skoczowie.
Czytaj więcej o projekcie Zadbaj o Zdrowie z ChSCh.