Wolontariusze skoczowskiej filii Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) zapraszają na kolejne spotkanie klubu zdrowia. Tym razem Beata Głowacka – promotor zdrowia opowie o tym, jak sposób odżywiania wpływa na odporność organizmu.
Zdrowa, zbalansowana dieta chroni nas przed groźnymi chorobami cywilizacyjnym, nawet przed nowotworem. Podstawą nowej piramidy żywieniowej jest ruch. Do tego codziennie w naszej diecie powinny znaleźć się ziarna, kasze, owoce, warzywa (przede wszystkim strączkowe), jak również niewielka porcja orzechów. W dalszej kolejności dopiero nabiał i inne produkty. Jak zacząć porządki na talerzu? Przede wszystkim powoli. Łagodne zmiany będą łatwe do „przełknięcia”. Warto zacząć od zmiany białego, pszennego pieczywa na pełnoziarniste. Można też zmienić na początku proporcje na talerzu – połowę miejsca niech zajmuje surówka, drugą połowę, podzieloną na dwie ćwiartki np. kotlet i ziemniaki. Zamiast zup gotowanych na mięsie – treściwe zupy warzywne. O szczegółach opowie podczas najbliższej sesji klubu zdrowia prelegentka Beata Głowacka.
W programie spotkania oprócz ciekawego wykładu będą porady żywieniowe, degustacja zdrowej żywności oraz możliwość wykonania prostych badań profilaktycznych. Listopadowe zajęcia skoczowskiego klubu odbędą się w poniedziałek, 16 listopada w Zespole Szkół nr 1, przy ul. G. Morcinka 20. Początek o godzinie 18. Wstęp wolny!
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Czytaj więcej o pomocy zdrowotnej.