PODPROGRAM 2017 – efekty
- 1. Chrześcijańska Służba Charytatywna – Oddział Śląski – Filia w Skoczowie z terenu województwa Śląskiego wraz z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Skoczowie przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 220 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy/miasta Skoczów.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
13,808 ton żywności;
1320 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 65 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 godziny warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 3 godz. spotkań dla 65 uczestników
• Żywieniowe – 3 godz. spotkań dla 65 uczestników
• Kulinarne – 3 godz. spotkań dla 65 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 3 godz. spotkań dla 65 uczestników