Na nasze samopoczucie i zdrowie wielki wpływ ma przede wszystkim to, co jemy. Dbałość o jadłospis poprawia naszą kondycję. Wbrew obiegowym opiniom wartościowe potrawy mogą być też bardzo smaczne. Przekonali się o tym uczestnicy zajęć Szkoły Zdrowego Gotowania zorganizowanych w Pierśćcu.
Klub Zdrowia w Skoczowie prowadzony przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) przeprowadził warsztaty 8 listopada w Szkole Podstawowej nr 6 im. Zofii Kossak w Pierśćcu. Jest to jedna z 22 szkół w Polsce posiadających Polski Certyfikat Krajowych Szkół Promujących Zdrowie.
Podczas zajęć wolontariusze zaprezentowali, jak przyrządzać potrawy z warzyw, w tym z dyni.
Mimo dużego postępu w przyzwyczajeniach kulinarnych Polaków dynia nadal nie jest odpowiednio docenianym warzywem. Tymczasem, jak dowiodły zajęcia ze szkoły gotowania, może się ona stać podstawą pysznych, zdrowych dań. Jej miąższ posiada niską wartość kaloryczną i jednocześnie dużą wartość odżywczą, dlatego dynia nie tuczy. Jej pomarańczowy kolor bierze się z tego samego, co w przypadku marchewki – wysokiej zawartości karotenu. Dużą popularnością cieszą się również pestki dyni, które po wysuszeniu nabierają dopiero wartości odżywczych.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Złóż dar na działalność dobroczynną.
(mp)